Защо са вредни наситените мазнини
Мазнините са необходима част от храненето, но мнозина приемат повече от необходимото.
здраве.bg
... (около 47 г на ден през 1980 г. срещу 30 г/ден през 2000 г.).
Как да намалим наситените мазнини в храната
Най-ефективните правила са свързани със съвсем малки на пръв поглед промени, които обаче имат значителен ефект:
• Ако махнете кожата на пилешкото месо, това ще намали наситените мазнини с около 1/3. Още по-голямо ще е намалението, ако избирате месо без видими мазнини по него.
• Заменете маслото в яденетата с олио – независимо дали е произведено от маслини, слънчоглед, рапица или царевица.
• Избирайте по-нискомаслени млечни продукти и избягвайте млечните сосове.
• Подбирайте храни, които за богати на Омега-3 и Омега-6 ненаситени мастни киселини.
• Винаги четете етикетите на храните, които купувате.
• Когато ви се яде нещо сладко, предпочитайте тъмния шоколад или сушените плодове пред тортата и пая.
• Когато готвите месо, избирайте рецепти, които не включват пържене, а задушаване на пара, варене или в краен случай печене на фурна.(а)