Зеленият чай – за тънка талия и бодрост
Напитката ободрява по-успешно от кафето, показват изследванията.
здраве.bg
Зеленият и черният чай разбира се са производни от едно и също растение, но са обработени по различен начин. За приготвянето на зеления листата се подлагат на обработка с пара веднага след тяхното събиране. Благодарение на това епигалокатехин галатът (един от най-полезните елементи в чаения лист) не се окислява и запазва повече от полезните си свойства.
Според най-новите изследвания, зеленият чай е полезен за сърцето, препоръчителен е за хората, спазващи диета, а освен това намалява риска от някои психични заболявания.
За ползата от зеления чай говорят почти всички диетолози. Резултатите от различните опити показват, че той
ускорява метаболизма и способства за изгарянето на повече калории при едно и също количество храна. Употребата на зелен чай намалява мастните наслоения в областта на корема.
Мнението на специалистите за способността на зеления чай да предпазва от рак е доста противоречиво. Според някои, екстрактът от зеления чай е способен да забави или дори да спре растежа на някои ракови клетки. Но доказателства за това, че тази напитка в състояние да предотврати рака, все още няма.
В зеления чай се съдържа по-голямо количество кофеин отколкото в черния. Това може би е изненада за мнозина, но в някои сортове зелен чай количеството кофеин е равно на това в кафето. Именно затова зеленият чай притежава такъв ободряващ ефект и тъй като неговият вкус не е толкова тежък и наситен като кафето, много хора го предпочитат като средство срещу сънливостта и умората.
Освен това кофеинът в зеления чай е свързан с танина и неговото въздействие върху организма е много по-меко, смятат учени.
Антиоксидантите са признати като най-доброто средство срещу ускореното стареене. Зеленият чай е изключително богат на тях, но това съвсем не означава, че с напитката може да се злоупотребява - aнтиоксидантите все пак са външни елементи и прекомерното им количество може да претовари отделителната система – както бъбреците, така и черния дроб. Ето защо...