Картофките и сандвичите на Макдоналдс – още по-вредни
Ръководството на веригата призна за високо съдържание на транс мазнини в храната.
10 февруари 2006, здраве.bg
Ръководството на веригата за бързо хранене Макдоналдс съобщи официално, че в повечето от храните, предлагани в ресторантите им, съдържанието на т.нар. транс мазнини е с 33% повече от обявяваното досега.
Транс мазнините са ненатурални изомери, които се образуват при производството най-вече на маргарин и други растителни масла. Науката отдавна е доказала, че те са по-вредни дори от наситените мазнини от животински произход, защото повишават нивото на лошия холестерол и създават предпоставки за развитие на различни злокачествени заболявания.
Освен това, различни научни изследвания са доказали, че транс мазнините:
- влошават качеството на майчината кърма и с него се предават и на кърмачетата;
- често водят до раждане на деца с тегло под нормалното;
- увеличават риска от захарен диабет;
- понижават имунитета;
- намаляват количеството на мъжките хормони и така влошават качеството на спермата;
- нарушават обмена в организма на простагландините, регулиращи редица важни функции;
- нарушават работата на ферментите, които имат ключово значение при “обезвреждането” на вредни химически вещества и канцерогени, попаднали в организма;
- намаляват действието на някои медикаменти.