Медът – стъпка към здраве през всеки сезон
здраве.bg
Здравословните качества на меда се използват при много и разнообразни състояния. Народната традиция го свързва от край време дори с лечение на сърдечни проблеми и стомашни язви.
Съвременните изследвания доказват например, че медът може да преустанови растежа на H. pylori – бактерията отговорна за повечето случаи на стомашна язва и редица други проблеми със стомашно-чревния тракт. Някои данни пък сочат, че киселини, които се съдържат в него, предотвратяват рака на дебелото черво.
Единственото ограничение по отношение консумацията на мед се отнася до децата под 1 г. – суровият продукт съдържа спори, които могат да предизвикат натравяне.
Няколко от най-популярните приложения на меда са:
•
За първа помощ при рани – поставен върху тях той бързо прониква в наранената тъкан и спомага за по-бързото й заздравяване. Препоръчва се и при изгаряния и ухапвания (за предпазване от инфекции).
•
За облекчаване на раздразненото гърло – една чаена лъжичка мед успокоява дразненето, намалява и съкращава периода на неприятните симптоми.
•
При алергични реакции – една лъжичка мед (най-добре непреминал термична обработка) на ден е способен на направи почти чудеса.
•
За лечение на кашлица – едно от най-познатите приложения на меда. Източната медицина допълва тази “рецепта”, като препоръчва той да се поставя в средата на една издълбана круша, да се подгрее на пара за 10-15 минути и след това да се изяде на 2-3 пъти през деня.
•
Против запек – една чаена лъжица мед се разтваря в чаша затоплена вода и се изпива на гладно.(а)
•
още приложения на меда и
как да го избираме