Вреди ли ни козметиката
...или 6 мита за рака.
здраве.bg
... при употребата на пестициди, които според някои изследвания действат на клетките подобно на свободните радикали.
Производителите на козметика са задължени да спазват редица ограничения за това какво може и какво не може да се поставя в продуктите. Въпреки това, и по отношение на разрешените за употреба химикали, има някои съмнения (но недоказани за момента), че могат да бъдат вредни.
Ако искате повече сигурност: ползвайте само органична козметика.
5. Прегорялата храна
Митът: всяка храна, която е прегоряла, увеличава риска от рак.
Какво е сигурно: високата температура влияе на аминокиселините в месото и води до образуването на т.нар. хетероциклични амини (HCA) – химикали, които науката свързва с появата на ракови клетки. Друг вид канцерогени – полицикличните ароматични въглеводороди (РАН) се образуват при термичната обработка на мазните части в месото. Специалистите предупреждават, че консумирането на твърде много препечено (прегоряло) месо увеличава риска от рак. Но това важи само за месото. Тъй като зеленчуците и оризът например не съдържат аминокиселини, при тяхното изгаряне не се образуват посочените по-горе опасни вещества.
Ако искате да вземете повече мерки: избягвайте овъгляването на месото, като:
• изрязвате мазните части от него преди приготвянето му;
• преди готвене използвате марината – киселините от нея действат подобно на бариера срещу образуването на канцерогени;
• поставяте месото на скарата там, където под нея има по-малко жар – така топящата се мазнина и сокът от месото няма да предизвикват засилване на огъня и дим;
• предварително запичате малко месото във фурна и го поставяте на скарата за по-кратко време.
6. Пластмасата
Митът: когато готвите в микровълнова печка, а храната е поставена в пластмасов съд, топлината предизвиква реакция, при която от пластмасата се отделят токсини, проникващи в ястието.
Какво знаeм със сигурност: всички пластмасови съдове, за да се препоръчват...