Тест: какво (не) знаете за някои храни
Ноктите няма да станат по-здрави и красиви, ако ядем повече желатин.
15 въпроса, чиито отговори може би само се заблуждавате, че знаете.
здраве.bg
... на пазара се появяват много храни, които съдържат малко мазнини, но това няма нищо общо със съдържанието им на калории. За съжаление много хора са придобили навика да ядат по повече от т.нар. обезмаслени храни (които и по-трудно задоволяват апетита). Това обаче е по-лош навик, отколкото да ядем нормално количество от “обикновените” варианти на същите храни.
6. Кафявите или белите яйца са по-хранителни?
Бели или кафяви – това има връзка само с цвета на кокошката, не и с хранителните качества на яйцата или колко пресни са те.
7. Кой от плодовете заслужава да бъде наречен суперплод – ябълките, динята или ягодите?
Без всякакъв спор – ягодите печелят. В тях има повече фибри, около 60% повече витамин С отколкото в грейпфрутите, доста витамин А и калий.
8. Лекарите препоръчват по един мултивитамин всеки ден?
Вярно е – повечето лекари го правят. Но има едно наистина важно “но” – ако човек се храни пълноценно, това значи, че си осигурява необходимите му витамини и микроелементи от храната. И няма нужда от допълнителен източник.
9. Трябва ли да избягваме яйцата, ако имаме висок холестерол?
Не. Това е едно схващане, за което никой не може да даде обяснение защо е станало така популярно. Яйцата са не само здравословни и вкусни. Те са и много богати на витамини, минерали, протеин и полезни мазнини. Наистина - едно средно яйце съдържа около 200 мг холестерол, но най-новите изследвания показват, че холестеролът се покачва изключително ако се приемат много наситени мазнини. А в яйцата те са съвсем малко.
10. Ако искаме да отслабнем, трябва да забравим за ядките?
Няма нищо вярно. Ядките съдържат много фибри, ненаситени мазнини и протеин. Тъй като са наистина богати на мазнини и калории, внимавайте в количеството, но не ги изключвайте от менюто. Те са вкусни, хранителни и добавят аромат на различни ястия, които иначе биха били доста безвкусни. Орехите са особено богати на омега-3 ненаситени мастни киселини, бадемите...