Мандарините: цели 17 причини да ги ядем често
здраве.bg
... са ценен диетичен продукт, който през зимата насища организма с витамини.
10. Мандарините повишават апетита и подобряват обменните процеси.
11. Етеричното масло, добито от плода, повишава настроението.
12. Отварата от корите спомага за намаляване нивото на захарта в кръвта. Кората от 3 мандарини се сварява за 10 минути в литър вода. Отварата не трябва да се прецежда. Приема се всеки ден, като остатъкът задължително да се съхранява в хладилник.
13. Благодарение на фитонцидните си свойства мандарините оказват антимикробно действие.
14. Външното прилагане на сока им помага срещу млечница.
15. И сокът и плодовете действат ефективно при дизентерия.
16. Мандарините се използват като средство за спиране на кръвотечението (особено при обилни кръвотечения през климактериума).
17. Мандарините са полезни и при кожни заболявания – пресният сок убива някои гъбички (трихофития, микроспория). За да излекувате кожата и ноктите си, поразени от гъбичките, трябва многократно да втривате в тях сок от плодовете или кората на мандарините.
Внимание! Въпреки лечебните си свойства мандарините могат и съществено да навредят. Те могат да раздразнят бъбреците, лигавицата на стомаха и червата. Затова не се препоръчват при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрити с повишена киселинност на стомашния сок, при ентерити, колити и изострени чревни заболявания, а също така при холецистит, хепатит и остър нефрит.(а)
View Tangerine and over 3,000,000 other topics on Qwiki.