Диетите през зимата увеличават риска от настинка и грип
Нискокалоричната храна трябва да се избягва особено през зимата.
здраве.bg
Тези, които са решили да отслабнат точно през зимата, е добре да знаят, че колкото по-малко калории получава през този сезон тялото, толкова по-трудно ще може то да се пребори с различните вируси и инфекции.
Изследване на учени от Университета на Мичигън доказва, че консумацията на храна с ограничена калоричност няколко пъти повишава риска от сериозни последици заради активизирането на различни вируси и бактерии в организма. Дори при запазване на адекватните нива на витамини и минерали, понижаването на калориите с 40% може да предизвика сериозни здравословни проблеми.
През зимата организмът е подложен в по-голяма степен на вирусни атаки. Това се дължи на липсата на адекватна защита (под формата на достатъчно антитела) в резултат на недостига от слънчева светлина, витамини и физическа активност.
“Опора за организма са клетките, които убиват вируса, особено през ранните етапи от заразяването”, поясняват лекарите, цитирани от Би Би Си, “Ако тялото не изработва необходимите за борбата клетки, то не може да се противопоставя ефективно на болестите. Поради ограниченото хранене възстановяването на организма става по-трудно, а възприемчивостта към настинка и грип съществено нараства”.
Специалистите подчертават още, че особено през зимата човешкият организъм трябва да притежава необходимия резерв от вещества, които да защитават неговото здраве, докато диетите подкопава функциите на имунната система и с това затрудняват и забавят оздравяването.