Мазната и солена храна увеличава с до 30% риска от сърдечни заболявания
dieti.info
Това показват данните за хранителните навици и евентуалните здравни проблеми при 16 хиляди души от 52 страни.
Екипът от британски и американски учени смята, че при типичния “западен начин на хранене” се открояват три основни тенденции.
Характерната за англоезичните страни диета включва мазнини, соли и месо, което увеличава средно с около 30% риска от инфаркт. “Разумната” диета, състояща се основно от плодове и зеленчуци, съответно намалява този риск със същия процент.
“Източната” диета, за която са по-характерни най-вече сосовете и млечните продукти, не увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.
Изследователите са анкетирали 5500 души с вече прекаран инфаркт и 10 500, страдащи от сърдечни заболявания.
Рискът от инфаркт при хората – привърженици на “западния” режим на хранене, е с до 35% по-висок, отколкото при тези, в чието меню месото и скарата представляват незначителна част.
Общоизвестно е, че хранителните навици и типът храна са един от определящите фактори за риска от сърдечно-съдови заболявания. “Прекаленото количество сол увеличава кръвното налягане, а мазнините водят до стесняване и блокиране на кръвоносните съдове”, отбелязват учените, цитирани от Ройтерс.(а)
още за правилното хранене и диетите