7 потенциални причини за инфаркт
Отново за добрия и лошия холестерол и връзката му с риска от сърдечносъдови заболявания.
здраве.bg
... Мазното месо, независимо дали свинско, телешко или говеждо, съдържа твърде много мономазнини. Същото важи и за млечните продукти с висока масленост. Ако на етикета на храната пише, че съдържа кокосово или палмово масло, по-добре си я спестете.
3. Малко движение
Отсъствието на физическа активност има върху организма същия ефект като напълняването – дори с фигурата ви всичко да е наред. Добрият холестерол спада, а лошият се покачва. Опасността от инфаркт и инсулт става по-близка. Ако не намирате време за басейна и фитнес залата, 30-минути разходка на ден, също е достатъчна.
4. Вече сте над 50
След 20-тата година равнището на холестерол започва бавно, но постоянно да се покачва. И това не зависи от телосложението и начина на хранене. След достигане на 50 г. при мъжете нивото му се стабилизира около вече достигнатото. При жените холестеролът остава достатъчно нисък до менопаузата, когато рязко се покачва.
5. Имате генетична предразположеност
Ако сте от семейство, в което доста хора са страдали от сърдечно-съдови заболявания, това не е добра новина – този тип болести често се предават по наследство. Ако някой от родителите ви има повишен холестерол, добре е да следите редовно и своя.
6. Пушите
За вредата от цигарите със сигурност всеки е чувал какво ли не. Но все пак – още един факт – пушенето понижава нивото на добрия холестерол, което, в крайна сметка, има негативен ефект върху сърцето.
7. Проблеми с щитовидната жлеза
Повишеният холестерол може да бъде симптоми или следствие от някои заболявания. Например – диабет и хипотиреоза – нарушение във функцията на щитовидната жлеза. Признаци на хипотиреозата са лесната уморяемост, сънливостта, опадването на косата, запекът, подпухналото лице.(а)
вижте още:
-
Холестеролът: какво всъщност се крие зад числата
-
13 стъпки към здравото сърце