Пластмасовите опаковки са вредни за сърцето
Те увеличават и риска от диабет.
9 октомври 2008, здраве.bg
Веществото, което се използва за производството на пластмасови опаковки, повишава риска от сърдечни заболявания и захарен диабет, съобщават английски учени.
Става дума за бисфенола, който влиза в състава на повечето опаковки, използвани в хранителната промишленост. Той попада в организма чрез питейната вода, зъбните пломби, боята за обувки и др.
Учените са открили концентрация на вредното вещество над нормалната в организма на повече от 1500 души, повечето от които страдащи от диабет или сърдечно-съдово заболяване.
Оказва се, че хората с повишено ниво на бисфенол развиват 3 пъти по-често исхемична болест на сърцето и диабет тип ІІ. При тях по-често се диагностицират и нарушения в работата на черния дроб, съобщава Би Би Си.