zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

14 изненадващи причини да живеем по-дълго



14 изненадващи причини да живеем по-дълго

Живеем наистина повече от предците си, но знаем ли всъщност причините за това!?.

здраве.bg

През 20 век продължителността на живота се е увеличила средно с 30 г. – най-големият скок в човешката история. Столетниците вече не са своеобразен клуб на малцината щастливци – само от 1990 до 2000 г. те са се увеличили с над 50%.

На какво точно се дължи това увеличение?! Учените непрекъснато дават различни обяснения. Списъкът става все по-дълъг и много от причините звучат съвсем логично.

Сред тях има обаче и някои, които звучат странно на пръв поглед. Въпреки това изследванията показват, че те имат своето заслужено място сред причините за дълголетието.

1. Майка ви е била млада, когато ви е родила

Ако възрастта на майка ви е била под 25 г., когато сте се родили, шансът ви да доживеете до 100, е два пъти по-голям, показват изчисленията на учени от Университета на Чикаго, САЩ. Тяхното обяснение е, че най-вероятно природата е заложила у жените колкото са по-млади, толкова яйцеклетките, които се отделят и са готови за оплождане, да са по-здрави.

2. Обичате чая

И черният и зеленият чай съдържат много катехини – вещества, които помагат да правилното функциониране на кръвоносните съдове и защитават сърцето.

Японско изследване, обхванало над 40 000 души, сочи, че хората, които пият по 4-5 чаши зелен чай на ден, са със значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания. Други подобни проучвания показват подобни резултати при черния чай.

3. Обичате да ходите пеша

Хората, които ходят пеш поне половин час дневно, живеят поне 10 г. повече от тези, за които разходката е “необходимо зло”, според ново изследване. При това резултатите са такива независимо от теглото на човек и това колко мазнини е натрупал. Учените са на мнение, че дори 10-минутната разходка превърната във всекидневен навик, осезателно заздравява сърцето и облекчава работата му.

4. Избягвате газираните напитки (дори диетичните)

Изследователи от Бостън са установили, че дори една газирана напитка на ден (без значение дали е диетична) удвоява риска от метаболитен...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.