Шоколадът пази от инфаркт
Умерената употреба на шоколад значително намалява риска от сърдечни заболявания.
здраве.bg
Качественият шоколад може да ни предпази от инфаркт на миокарда, сочат данните, събрани от специалисти от Католическия университет в италианската област Молизе и Миланския онкологичен институт, изследвали повече от 25 хиляди души.
Но с това лакомство не трябва да се злоупотребява, предупреждават те. 6-7 грама шоколад дневно са идеалната норма, която гарантира постигането на защитен ефект срещу възпалителните процеси и производните от тях сърдечно-съдови заболявания.
Италианските изследвания показват, че в кръвта на умерените потребители на шоколад има понижено съдържание на протеин С, т.е. възпалителните процеси в организма са значително приглушени.
“Ние разглеждаме получените данни като първа стъпка от дългия път на профилактиката не само на кардиологичните, но и на онкологичните заболявания”, заявява доктор Джована Де Гаетано, ръководител на проекта.
Хроничните възпалителни процеси способстват за възникването на сърдечно-съдови заболявания – от инфаркт на миокарда до инсулт, смятат лекарите и призовават за периодични проверки на съдържанието на протеин С в кръвта.
Резултатите от това мащабно проучване в областта на епидемиологията са публикувани в новия брой на американското списание Nutrituon.(а)