Чаят от лайка предпазва от диабет
29 септември 2008, здраве.bg
Всекидневната употреба на една чаша чай от лайка след ядене е ефективен начин за предпазване от диабета и усложненията, свързани с това заболяване, твърди статия американското списание Journal of Agricultural and Food Chemistry.
В процеса на своето изследване учените са установили съществено намаляване на нивото на глюкоза в кръвта. Освен това лайката е попречила на действието на ферментите, които са свързани с високия риск от опасни последствия от диабета.
Според лекарите, благодарение на своите антисептични и противовъзпалителни свойства лайката се противопоставя на сърдечното напрежение и дисбаланса на захарта. Те препоръчват редовната употреба на чай от лайка и подчертават, че той подобрява шанса на пациентите с поставена диагноза да запазят зрението си, да се избавят от увреждания в бъбреците и да нормализират работата на нервната си система, съобщава Ройтрес.(а)