zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Химията” в секса трае две години



Място за притеснения няма – хормон “првключва” от похот към нежност.

4 февруари 2006, здраве.bg

Екип от университета в Пиза, Италия откри, че физическата химия, която прави хората сексуално атрактивни за новия им партньор, трае най-много две години. Когато партньорите преминат към фазата “стабилна връзка”, други хормони вземат превес, пише сп. Chemistry World.
Д-р Петра Бойнтън, психолог, предупреждава, че промяната в хормоните не трябва се приема като нещо негативно и хората не бива да мислят, че, ако вземат хормонални препарати, ще подържат първоначалната страст.
Италианските учени са изследвали нивото на хормоните, наречени неутрофини в кръвта на доброволци. Нивата на тези химически агенти са били много по-високи при двойките, които са били в ранния етап на романса. Тестостеронът също е бил увеличен при “поразените” от любовта жени, докато при мъжете е бил със занижено ниво.
При хората, които са били с партньора си между една и две години, тези т.нар.”любовни молекули” липсвали, въпреки че връзката им била оцеляла.
За сметка на това учените открили, че “похотливите” молекули били заменени от хормона на “гушкането” - окситоцин, при двойките, които били заедно от няколко години.
Донатела Маразати, ръководител на изследването казва: “Ако влюбените се кълнат, че чувствата им ще са вечни, хормоните разказват друга история.”
Както здраве.bg вече писа, и друг италиански учен стига до подобно заключение. Енцо Емануеле от университета в Палия, е открил, че нивата на химическия агент, наричан “фактор на растежа на нервите” (NGF), се увеличават с интензивността на романса. След година, най-много две, нивата на NGF обаче се редуцират до нормалното. (а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.