Смокините укрепват костите, кивито се бори с астмата
здраве.bg
В смокините се съдържа много калий, който спомага за сърдечната дейност и контролира кръвното в нормални граници. Фибрите в тяхната сърцевина (5-6 г в три плода) подобрява разграждането и усвояването на храната.
Влакната в смокинята намаляват риска от диабет и рак на гърдата при жените в менопауза, показват някои изследвания.
Високото съдържание и на калций (около 80 мг в половин чаша сок) съхранява здравината на костите, ноктите и косата.
Всички тези факти обясняват защо наричат смокинята един от най-полезните плодове, който спомага за доброто здраве и самочувствие.
Не по-малко полезно е и кивито. В него например се съдържа повече витамин С отколкото в портокалите, както и голямо количество други витамини и фитоелементи.
Специфичният сладко-кисел вкус на плода го прави много подходящ за закуска, плодови салати и коктейли.
Изследвания показват, че кивито притежава уникалната способност да защитава ДНК-структурите на човешката клетка от разрушаващото действие на антиоксидантите благодарение на богатото си съдържание на флавоноиди и каротеноиди.
Освен на витамин С и бета-каротин, кивито съдържа и значителни количества витамин Е, а благодарение на съотношението между вода и мазнини е наистина перфектен антиоксидант.
В този плод има и полезни влакна, които спомагат за нормалното ниво на холестерол в кръвта, както и много калий, магнезий, мед и фосфор.
Заради общото си въздействие върху здравето специалистите все по-често препоръчват кивито на страдащите от астма.(а)