Действието на лекарствата зависи и от храненето
здраве.bg
Ако се използва взаимодействието между храните и медикаментите, може съществено да се засили действието на лекарството и да се намали понякога до няколко пъти необходимата от него доза. Това показват резултатите от изследване на американски учени от Университета на Чикаго.
Марк Ратейн и Езра Коен са успели да определят взаимодействието между няколко хранителни продукти и различни медикаменти.
Така например те са установили, че ако някои лекарства се приемат при диета, в която преобладават мазнини бионаличността на медикаментите в кръвта може да се увеличи до над 300%. Ако към храната се добави и сок от грейпфрут, концентрацията на лекарствата в кръвната плазма може да нарасне допълнително, като се достигне до 80% по-малка от предварително предписаната доза.
Според американските учени, цитирани от Ройтерс, от подобен подход към изписването на лекарства, има полза не само самият пациент (на когото се налага да приема по-малки количества медикаменти), но и държавният бюджет, който субсидира лечението с най-скъпите медикаменти.(а)