zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алергията към козметиката – никой не е застрахован



Алергията към козметиката – никой не е застрахован

здраве.bg

... и металните соли в моливите за очи и спиралите за мигли са сред най-силните алергени в козметиката. Устните и очите са местата, където тя влиза в контакт с лигавиците, т.е. всеки алерген може много лесно да попадне в организма.

Колкото по-устойчив и ярък е цветът на продукта, толкова по-голямо е неговото съдържание на агресивни оцветители. Така че преди да си купите ярко червено червило или водоустойчива спирала по-добре първо си напрете тест за поносимост към такъв тип продукт.

Скъпата и качествена козметика също не е гаранция за пълна безопасност.

Желателно е да съотнасяте състава на козметиката към продуктите, към които имате алергия. Например, ако страдате от непоносимост към вълната, откажете се от крема или червилото с натурален ланолин. Ако сте алергични към меда и ягодите, в никакъв случай не трябва да ги добавяте към домашните си маски.

Заявления от типа, че една козметичната серия е “хипоалергенна” или “свободна от алергени” е почти изцяло само рекламен трик. В истинската хипоалергенна козметика наистина се стараят да добавят по-малко от разпространените алергени. Нейният срок на годност не е толкова голям - поради пониженото количество консерванти, а нейната миризма е по-малко приятна - заради липсата на агресивни ароматизатори. Но по нищо друго тази козметика не се различава от останалата.

Не само неизползваната досега козметика може да предизвика алергична реакция. Понякога и старите, добре проверени козметични серии могат да създадат редица проблеми.

Причините за това са няколко:

Изтекъл срок на годност
Съставът на козметичното средство се променя с времето, защото то е изложено на действието на въздуха и на различни бактерии. Затова хората с повишена чувствителност на кожата трябва да използват козметиката само през първата половина от срока на...

 
 
Още по темите:
превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.