Червеното месо увеличава риска от рак
Учени откриха защо честата употреба на червено месо увеличава риска от рак на червата.
3 февруари 2006, здраве.bg
Изследователи от Dunn Human Nutrition Unit и Open University в САЩ съобщиха, че по време на тяхното проучване, сравнило храненето, в което преобладава червено месо, и вегетарианската диета, са установили пряка връзка между месната “диета” и високо ниво на разрушаване на ДНК- структурите в човешкия организъм.
Резултатите от изследването, публикувано в сп. Cancer Research, сочат, че при хората, които ядат червено месо поне два пъти дневно, рискът да се развие рак на червата е поне с 35% по-голям, отколкото при тези, които посягат към месните храни само веднъж седмично.
“Ракът на червата е вторият най-често срещан от този тип заболявания в развитите страни”, казва ръководителят на проекта проф. Колин Блейкмор. “Резултатите са достатъчно категорични и недвусмислени. Това, което следва да бъдат посъветвани хората е не да станат вегетарианци, а да бъдат умерени и внимателни в това, което ядат. Известно е, че приготвяното в заведенията за бързо хранене най-често е твърде богато на калории и мазнини, което води до наднормено тегло и диабет. В такава храна много често се съдържат значителни количества месо и малко зеленчуци – още една причина да се увеличи рискът от рак на червата.”