zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората с деца живеят по-дълго



Хората с деца живеят по-дълго

Тенденцията е налице както при майките, така и при бащите.

Образованието също е от значение.

здраве.bg

Децата правят живота на родителите си по-разнообразен, понякога дори хаотичен и напрегнат. Но въпреки всички трудности и множеството задължения, наличието на децата удължава живота на родителите. Майките боледуват по-рядко (включително от някои видове рак) в сравнение с бездетните жени, а мъжете с деца живеят два пъти по-дълго – рискът от преждевременна смърт при тях е с 35% по-нисък в сравнение с техните бездетни връстници, съобщава American Journal of Epidemiology.

Емили Грундю и Айнщайн Кравдал, учени от университетите в Лондон и Осло са анализирали данните за 1,5 милиона мъже и жени на възраст от 45 до 68 г. Те са анализирали повече от 60 000 случаи на смърт и са се опитали да установят евентуалната връзка между семейното положение и количествата на децата от една страна, а от друга - да я съпоставят с продължителността на живот при родителите.

“Рискът от смърт зависи не само от броя на децата”, отбелязва Кравдал. “Важно значение има и образованието: рискът от смърт при хората с висше образование е до 2 пъти по-нисък, отколкото при родителите на същата възраст, но със средно образование”.

За това, че майките живеят по-дълго от бездетните жени от една страна има физиологични причини и от предишни проучвания. Но от друга, върху мъжете и жените с деца оказват влияние и социалните фактори: “Родителите рискуват по-рядко, отколкото хората без деца. Освен това в напреднала възраст те получават така необходимата подкрепа от своите деца”, отбелязва Кравдал.

Може да се говори и за обратната зависимост, смятат двамата учени: “Възможно е хората, които са по-малко здрави, да имат по-рядко деца. Коя зависимост е по-силна не може да се определи само на основата на статистическите данни”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.