Пестицидите увеличават риска от диабет
9 юни 2008, здраве.bg
Използването на някои хлорирани пестициди увеличава риска от поява и развитието на диабет от втори тип. Колкото по-продължително е въздействието на тези химикали, толкова по-висок е този риск, съобщават американски учени, цитирани от Ройтерс.
Епидемиолози от Националния институт за екологично здраве на Северна Каролина са изследвали свойствата на повече от 31 хиляди пестициди, които влизат в състава на селскостопанските торове.
5 години след тяхното прилагане при над 100 души, които са ги използвали за домашни или професионални цели, е бил открит захарен диабет.
Най-активно влияние върху заболеваемостта според специалистите оказват алдринът, хлорданът, хептахлорът, дихлофосът, триклорфонът, алахлорът и цианизинът.
Най-силна връзка между химикалите и диабета е открита сред хората, страдащи от затлъстяване. Предполага се, че поради голямото количество мастна тъкан те задържат повече пестициди в организма си.
Вредните вещества проникват през носа, очите или устата в различните органи, натрупват се в тъканите и способстват за редица нарушения в имунната и сърдечно-съдовата система, допълват учените.(а)