Консервантите правят децата хиперактивни
Хиперактивните деца не са в състояние да се съсредоточават и да задържат вниманието си продължително време.
4 юни 2008, здраве.bg
още новини от actualno.com
Храните и напитките, съдържащи консерванти и изкуствени оцветители, могат да повлияят на детското поведение, водейки до хиперактивност, предаде ИТАР-ТАСС.
При хиперактивност децата изпитват дефицит на внимание и не са способни да се концентрират.
Учени от Университета на Сидни предлагат да се изключи от детското меню храните с подобни химични вещества и да се използва този метод като алтернатива на лечението на хиперактивността.
Австралийските експерти са анализирали ефектите от изкуствените оцветители и консервантите в течение на шест седмици върху 297 деца от 3 до 9 години. Също така са били разгледани по-ранни 22 изследвания, направени в периода между 1975-1994 г.
Обзорът е показал, че 16 от тях са доказали негативните свойства на изкуствените съставки в храните върху поведенческите навици на децата.