Защо японската кухня се смята за толкова здравословна диета
Японският начин на хранене се отличава с малки порции и използване на свежи продукти.
4-те златни правила на храненето в Япония!.
dieti.info
Храненето в Страната на изгряващото слънце се отличава с вековни традиции, много от които са останали непроменени и до днес. Японците вярват, че то може да сътвори истински чудеса да подмлади човек, а при нужда дори да го излекува.
Смята се, че японската диета може да повиши издръжливостта, да укрепи разклатеното здраве и буквално да накара човек да забрави за напредването на възрастта.
Въпреки, че през последните години японците все по-често проявяват интерес към европейските ястия, те остават привърженици на традиционните за японската кухня продукти: ориз, зеленчуци, риба и морски дарове.
Японската кухня продължава да запазва своята специфика. Тя се отличава с преобладаването на растителни белтъчини, а приеманите мазнини са предимно от морските продукти – с една дума тя е нискокалорична.
Какво всъщност са основните правила за храненето в Япония:
Правило №1: малки порции
Всеки от нас може да изяде толкова много храна и то за толкова кратко време, че трудно да осъзнае какво количество всъщност е приел.
Японците ядат малки порции храна и това е от полза не само за организма, но и за естетическото възприятие.
Затова, ако сте привърженици на правилното хранене, а все не можете да се въздържите в количествата, сменете си чиниите - в малки чинии много трудно ще поместите голямо количество храна.
По този начин през първата седмица ще намалите количеството на порциите с около1/5, а през втората – с 1/4. Така след 3-4 седмици без никакви усилия ще сте намалили обичайната преди порция два пъти.
Умереността в храненето наистина е в основата на доброто здраве. “Да ядем малко” – това е формулата за избавяне от всички заболявания, появяващи се в резултат на пренасищане и натравяне.
Правило №2: пресни за сезона продукти
Колкото по-прясна е храната и по-точно продуктите, от които е приготвена, толкова повече в нея са полезните за организма вещества.
Вкусовете на японците са в пълна хармония с природата. Те като правило употребяват...