Какаото е полезно за мозъка
здраве.bg
Употребата на какао е много полезна за главния мозък, защото в него се съдържат големи количества флавонол – антиоксидант, който подобрява мозъчното кръвообращение, съобщават британски учени, цитирани от Би Би Си.
Флавонолът вече се използва в медицината в някои схеми за лечение на болести, свързани именно със слаб кръвоток в съдовете на главния мозък.
Не всички видове какао, продавани в магазините, обаче съдържат необходимото количество флавонол. Именно той придава на напитката горчивия вкус и затова някои производители намаляват силно неговото съдържание. Но пък точно наличието на горчив вкус може да е индикатор, че какаото, което сте си купили, не е допълнително обработено.
На флавонолът се дължи също така действието на популярните хранителни добавки, които съдържат екстракт от гинко билоба. Повечето от тях се използват именно за въздействие на паметта и мозъчната дейност като цяло.