Алкохолът повишава силно риска от рак на гърдата
Ракът на гърдата е второто най-често злокачествено туморно заболяване сред жените.
8 май 2008, здраве.bg
Това показват резултатите от мащабно изследване, проведено в САЩ от Американската асоциация за изследвания на рака (American Association for Cancer Research).
Данните от над 184 000 жени, преминали периода на ПМС, показват, че при тези, които са употребявали повече от 3 питиета дневно (над 100 мл концентрат) рискът от рак на гърдата се увеличава с цели 51%.
“Без значение от типа алкохол тенденцията е очевидна”, сочи доклада на Джасмин Лю от Националния институт по рака на САЩ (National Cancer Institute). “При жените, които редовно са употребявали по 1-2 питиета дневно, рискът от рак на гърдата е с 31% по-висок”.
Обяснението на учените е, че алкохолът очевидно влияе върху метаболизма на естрогена и именно това повишава риска.
Американските специалисти не се ангажират с мнение дали препоръката да се употребява по 1 чаша червено вино на ден – за укрепване на сърцето, трябва да бъде също отхвърлена.
Ракът на гърдата е второто най-често злокачествено туморно заболяване (след рака на белите дробове) сред жените. По данни на Световната здравна организация годишно тази диагноза се поставя на повече от 1,2 милиона жени, а смъртните случаи за същия период са над 500 хиляди, съобщава Ройтерс.(а)