zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шоколадът понижава холестерола



Шоколадът понижава холестерола

здраве.bg

Шоколадът, особено обогатен с флаваноли и стерини, е сред най-добрите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Ако всеки ден в продължение на осем седмици човек изяжда по един шоколад, може да намали с до 5,3% количеството на “лошия” (LDL) холестерол и да нормализира кръвното си налягане, твърдят кардиолози от университета на Илинойс, САЩ, цитирани от Ройтерс.

“Най-хубавото е, че тези положителни резултати се постигат без неблагоприятни ефекти върху общото здравословно състояние и те не засягат нивото на “добрия” (HDL) холестерол, триглицеридите в кръвта и телесната маса”, посочват още учените и предлагат шоколадът да бъде включен в списъка с продукти, необходими за здравословната диета.

За да бъде полезен, шоколадът трябва да съдържа приблизително 180 мг флавоноиди, извлечени от какаото и малко кофеин, влияещ на кръвното налягане, а освен това и 1 грам стеарини, които оказват положително въздействие на работата на сърцето.
“Естествени стеарини се съдържат в растителните масла, плодовете и зеленчуците и затова тези продукти също способстват за понижаването на кръвното налягане и прочистването на съдовете”, заявяват американските специалисти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.