Шоколадът понижава холестерола
здраве.bg
Шоколадът, особено обогатен с флаваноли и стерини, е сред най-добрите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Ако всеки ден в продължение на осем седмици човек изяжда по един шоколад, може да намали с до 5,3% количеството на “лошия” (LDL) холестерол и да нормализира кръвното си налягане, твърдят кардиолози от университета на Илинойс, САЩ, цитирани от Ройтерс.
“Най-хубавото е, че тези положителни резултати се постигат без неблагоприятни ефекти върху общото здравословно състояние и те не засягат нивото на “добрия” (HDL) холестерол, триглицеридите в кръвта и телесната маса”, посочват още учените и предлагат шоколадът да бъде включен в списъка с продукти, необходими за здравословната диета.
За да бъде полезен, шоколадът трябва да съдържа приблизително 180 мг флавоноиди, извлечени от какаото и малко кофеин, влияещ на кръвното налягане, а освен това и 1 грам стеарини, които оказват положително въздействие на работата на сърцето.
“Естествени стеарини се съдържат в растителните масла, плодовете и зеленчуците и затова тези продукти също способстват за понижаването на кръвното налягане и прочистването на съдовете”, заявяват американските специалисти.(а)