13 стъпки към здравото сърце
Дори в храната са нужни не лишения, а постоянство.
здраве.bg
Всъщност съвсем не е толкова сложно. Обръщайте повече внимание на това какво ядете и ще намалите значително риска от поява на сърдечно–съдови заболявания, твърдят специалисти в американското списание Prevention.
Правилният избор на храна снижава най-важните рискови фактори на сърдечните заболявания: висок холестерол,
хипертония, наднормено тегло.
Добрата новина по отношение на заболяванията сърцето и кръвоносните съдове е, че повечето от тях могат да бъдат избегнати. Наследствеността наистина играе роля при тях, но определящ е начинът на живот, който човек води. Разбира се, не можем да повлияем на първото, но второто е изцяло под наш контрол.
Най-важното е да разбираме, че грижейки се за сърцето си, избираме да живеем и по-дълго и по-здравословно, което засяга както нас самите, така и нашите близки и приятели.
А изборът за това не е толкова сложен – това, което трябва да направимсъвсем не е чуждо на човешката природа, т.е. не е нужно да се лишаваме от нищо, от което организмът ни има наистина нужда.
1. Яжте повече плодове и зеленчуци.
Приемайте го поне 4-5 пъти дневно, в малки порции, на сравнително равни интервали от време.
2. Предпочитайте пълнозърнестите храни и тези, които съдържат комплексни въглехидрати.
Те ще ви засищат относително бързо без да сте поели твърде много калории. За бобовите храни е характерно, че съдържат много комплексни въглехидрати.
3. Всеки ден яжте нискокалорична и нискомаслена храна.
Поне 2-3 пъти в деня в храната ви трябва да присъстват именно такива продукти.
4. Подбирайте храни, богати на протеини.
Не се ограничавайте с еднаква храна, съдържаща протеини. Балансирайте този тип продукти, като редувате риба, пилешко и друго постно месо. Богати на протеини са и някои от зеленчуците – например картофите.
5. Ограничете храните, богати на наситени мазнини и трансмазнини.
Те водят до покачване на холестерола с...