Най-полезните ядки
В орехите се съдържа няколко пъти повече витамин С отколкото в цитрусовите плодове.
dieti.info
четете още в dieti.info
... да се злоупотребява с приемането на сурови фъстъци, защото те могат да предизвикат нарушения в храносмилането.
Люспите на фъстъците са силен алерген. Затова е по-добре те да се ядат белени.
Шамфъстъкът
Той е особено полезен при жълтеница и други заболявания на черния дроб, при гадене, а също така е прекрасно профилактично средство за болестите на сърцето.
Зеленият цвят на шамфъстъка е белег за това, че той е узрял, а следователно е станал по-вкусен.
Орехът
По съдържанието си на витамин С орехите няколко пъти превъзхождат касиса и цитрусовите плодове. Ето защо те са незаменими при настинка и са особено полезни за хората с понижен имунитет.
Смята се, че орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване.
Те притежават и антибактериално, укрепващо, противовъзпалително действие и способстват за бързото спиране на кръвта и зарастването на раните.
Любопитен е фактът, че според някои изследвания ядките намаляват риска от възникването на старческо слабоумие и инфаркт. Това се дължи най-вече на наличието в тях на витамин Е, който защитава съдовете. Най-добрият вариант са бадемите. Хората, които не по-рядко от два пъти в седмицата изяждат по 30 г ядки, намаляват риска от инфаркт с 47%.(а)