zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заразна ли е атеросклерозата



Заразна ли е атеросклерозата

Съвременната медицина познава само 0,4% от микробите, срещани на Земята.

здраве.bg

През последните 40-50 години човечеството е подложено на активната атака на неизвестни досега бактерии, вируси и други микроорганизми – причинители на СПИН, вирусен хепатит, птичи грип и т.н. През същия период са открити повече от 50 нови инфекциозни агенти.

Някои инфекции, които навремето са се смятали за победени, днес се опитват да си възвърнат позициите - лекарите отново се сблъскват с тиф, холера, туберкулоза, кожни форми на сибирската язва. При това някои инфекциозни агенти се видоизменят (например туберкулозната бактерия на Кох), а това изисква създаването на нови лекарства за борба със “старите” заболявания.

С внедряването на новите диагностични технологии се оказа, че отдавна известните заболявания, лекувани от терапевти, невропатолози, психиатри и ендокринолози, изведнъж се оказаха свързани с инфекциозните възбудители.

В частност това се отнася и до атеросклерозата, която, поне според досегашното схващане на специалистите, е напълно “незаразно” заболяване.

Днес вече широко се обсъжда проблемът за влиянието на бактериите върху появата и на това заболяване. Много изследвания показват, че в некротизираните участъци на миокарда, в аортата и другите съдове са открити бактерии на хладимия пулмонис.

Така оказва се трябва да се лекуваме не от липидите, а от инфекцията - ескимосите например имат 10 пъти повече липиди в сравнение с европейците, но не страдат от атеросклероза.

Профилактиката на инфекциозните заболявания може да осигури и профилактиката на рака в поне 15% от случаите, твърди друго изследване. Например на вирусния хепатит В, който често води до рак на черния дроб или предпазването от папиломавирусната инфекция, способстваща за появата на рак на матката и т.н.

Бактерията Хеликобактер пилори, отговорна за възникването на язва на стомаха, според съвременната медицина, може да стане причина и за развитието на рак на стомаха.

Развитието на технологиите трябва да се свързва...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.