zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зехтинът – древно козметично средство, популярно и днес



Зехтинът – древно козметично средство, популярно и днес

здраве.bg

На жените в древността им е било много по-трудно да запазят своята младост и привлекателност, отколкото на днешните. През онези времена е нямало такова разнообразие от козметични средства и спа процедури. Но все пак представителките на прекрасната половина от човечеството са намирали начини за подмладяване и запазване на природната красота.

Има рецепти, които са достигнали до нас и които активно се прилагат и в съвременната индустрия за красота – например използването на зехтина. Съвременните учени са единодушни в мнението си, че той е уникално природни средства за съхраняване на красотата.

Буквално всяка маслина съдържа стотици полезни микроелементи, витамини и минерали. Доказано е, че тези компоненти забавят стареенето на организма, оказват благоприятно въздействие на работата на сърцето и съдовете, способстват за намаляване на нивото на холестерол и за бързото усвояване на солите и мазнините

Няма нищо удивително в това, че от много години зехтинът се използва за производството на препарати за грижа за кожата. До 80% от неговия състав са ненаситени мастни киселини, витамини Е, А, D и флавоноиди, които забавят стареенето на клетките, намаляват загубата на влага и оптимизират липидния обмен на кожата.

Зехтинът е и отличен природен филтър, тъй като неутрализира негативното действие на ултравиолетовите лъчи, предпазва клетките от увреждане, изглажда бръчките и забавя тяхната поява. Той е особено полезен за сухата и чувствителната кожа.

Установено е също, че зехтинът е отлично средство за профилактика на стриите през месеците на бременността.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.