Кисело мляко срещу СПИН
25 януари 2006, здраве.bg
Учени от университета Браун и британския Изследователски институт за хранене създадоха лактобактерии, които произвеждат циановирин – лекарствен продукт, предназначен да се бори с ХИВ-инфекциите.
Лактобактериите са получени чрез генно модифициране на млечни бактерии, използвани традиционно в производството на млечни продукти.
Циановиринът действа, като се свързва с молекулите на захарта. При взаимодействие с ХИВ-вирусите, той блокира рецепторите, чрез които те навлизат в клетките.
Млечнокиселите бактерии, благодарение на своята способност да произвеждат млечна киселина, която има бактерицидно действие, възпрепятстват навлизането в организма на патогенни бактерии.
По мнение на специалистите бактерицидните препарати ще бъдат пуснати в масова употреба след 5-7 години.
Според статистиката на ООН през 2005 г. от СПИН са починали 3,1 милиона човека, което е с 11% повече от 2004 г.