Чаят предпазва от диабет
4 март 2008, здраве.bg
Редовната употреба на чай (особено на черен) значително намалява риска от диабет, показват резултатите от изследване, проведено в Университета “Дънди”
(Dundee University).
Според британските учени някои съставки на чая очевидно действат като заместители на инсулина.
“Не бива хората заради това да започнат да пият огромни количества черен чай”, уточнява д-р Греъм Рена – ръководител на екипа от шотландски специалисти.
“Вярно е, че резултатите са недвусмислени, но те трябва да бъдат потвърдени и от допълнителни клинични изследвания, за да можем точно да определим какви дози от чая са препоръчителни и какви биха имали повече вреда отколкото полза. Все пак можем да кажем със сигурност, че 2-3 чаши биха помогнали, за повече – все още е рано да се каже”, посочват учените в своята публикация в изданието
Aging Cell.