15 храни, особено полезни за здравето
Спанакът се препоръчва най-вече като храна, препятстваща проблемите със зрението.
Никога не е в повече да прочетем още веднъж кои храни можем да ядем колкото ни се иска...
dieti.info
Класации на най-полезните храни има много и най-различни. Предлагаме ви още е една: Резултатите от мащабно изследване, проведено от американски диетолози и посветено на полезните хранителни продукти, определиха кои от тях е препоръчително да се приемат в по-големи количества.
1. Авокадо
То доставя необходимите на организма ненаситени мастни киселини, олеинова киселина и растителна целулоза. Същевременно авокадото намалява нивото на холестерола в кръвта.
2. Кайсии
Те са богати на бета каротин, който в хода на биохимичните процеси се превръща във витамин А. Този витамин възпрепятства разрушаването на клетките под въздействието на свободните радикали и увреждането на кожата под влиянието на активното ултравиолетово излъчване.
3. Малини
Те съдържат голямо количество аскорбинова киселина (витамин С), която укрепва стените на съдовете и намалява вероятността от развитието на сърдечносъдови заболявания.
4. Манго
Богат на витамин С, този плод укрепва имунитета и ускорява зарастването на раните.
5. Смокините
Редовната им употреба зарежда организма с калий и витамин В6, който способства за производството на серотонин – хормона, отговорен за формирането на положителните емоции.
6. Лимон
Лимонът вече се смята за едно от средствата за профилактика на онкологичните заболявания, макар за това негово действие все още да има доста спорове. Но пък едва ли е необходимо да напомняме за неговите свойства при лечението на простуда.
7. Домати
Те са богати на ликопен – вещество, което способства за намаляването на риска от развитието на сърдечно-съдова патология и онкологични заболявания.
8. Чесън и лук
Те притежават фитонциди, които унищожават микроорганизмите във въздуха. Освен това флавоноидите в тези продукти намаляват вероятността от появата на злокачествени образувания.
9. Броколи и зеле
Броколите са богати на бета-каротин и витамин С, а индол-3-метанолът, съдържащ се в зелето, възпрепятства...