По-ефективни вещества могат да заменят червеното вино
Ползата от умерената употреба на червено вино се свързва със съдържащия се в него ресвератрол.
3 декември 2007, здраве.bg
Полезният, но неудобен за приложение заради алкохолното съдържание компонент на червеното вино – ресвератол може да се замени със значително по-ефективни вещества с аналогично действие, твърдят изследователи от британско-американската фармацевтична компания Sirtis Pharmaceuticals, съобщава ВВС.
Ресвератолът се съдържа в люспите на червеното грозде и именно с него се свързва благотворното действие при умерената употреба на червено вино. Данните от много изследвания показват, че употребата на 1-2 чаши червено вино дневно намалява риска от развитието на някои видове злокачествени образувания и от сърдечно-съдови заболявания.(а)