За ползите и вредите от млякото и млечните продукти
dieti.info
четете още в dieti.info
Полезни ли са млечните продукти? Верни ли са всъщност всички разпространени така широко сред хората твърдения за ползите и вредите от тях?
По-нататък ви предлагаме отговорите няколко от най-честите въпроси, свързани с млякото и произвежданите от него хранителни продукти, за ползите и евентуалните вреди от тях.
Помагат ли млякото, сиренето и кашкавалът за отслабване?
Всекидневната употреба на млечни продукти (1 чаша обезмаслено мляко – прясно или кисело и 15 г сирене или кашкавал) действително могат да допринесат за изгарянето на мазнините, съответно - за намаляването на теглото.
Доказано е, че продуктите, богати на калций, способстват за намаляването на теглото. Това обаче не означава, че млечните продукти могат да се ядат всеки ден в неограничени количества.
Може ли млякото да предизвика акне?
Ако вашата кожа е склонна към възпаления или обриви, съдържащите се в млякото хормони могат да влошат ситуацията. В такъв случай по-добре консумирайте домашно мляко.
Намаляват ли млечните продукти риска от възникване на рак на гърдата?
Действително някои изследвания показат, че съдържащите се в млякото калций и витамин D намаляват риска от рак на гърдата. Минералните комплекси не притежават подобно действие. Учените все още се нуждаят от допълнителни изследвания, за да изразят своята категоричност за ефективността на млечните продукти в това отношение.
Как млякото влияе на сърдечно-съдовата система?
Наситените мазнини в пълномасленото мляко повишават нивото на “лошия” (LDL) холестерол и следователно колкото по-малко е тяхното количество в млякото, толкова по-полезно ще бъде то за сърцето. Специалистите съветват да се консумират изключително обезмаслени млечни продукти.(а)