Рибните продукти намаляват риска от инфаркт на миокарда
Според специалистите рискът спада с над 60%.
здраве.bg
Любителите на ястия от риба вече имат още една причина да твърдят, че се хранят здравословно.
Резултатите от мащабно изследване, проведено в продължение на 11 години от японското здравно министерство, показват, че който хората, в чието меню редовно присъстват рибни продукти, намаляват риска от инфаркт на миокарда с над 60%.
Проучването, осъществено от Университета в Осака, е обхванало 40 хиляди души. Според неговите резултати, всички, които ядат поне по 180 г риба средно на ден получават инфаркт на миокарда над два пъти по-рядко от онези, в чието хранене рибата не надвишава 20 г дневно.
Същевременно при първите опасността изобщо от хронични сърдечно-съдови заболявания, вкл. стенокардия, е с 37% по-малка.
Японските специалисти обясняват получените резултати с наличието в рибата на големи количества ненаситени мастни киселини, които препятстват отлагането на плака по стените на кръвоносните съдове, както и образуването на съсиреци в кръвта.