Есенно меню за повишаване на имунитета
Плодовете помагат за по-лесното настройване на тялото от топлото към студеното време. (фото: sxc.hu)
dieti.info
четете още в dieti.info
Есента като сезон на влошаващото се време логично е и период, в който рязко нараства броят на простудите. Затова известно правило е, че за да се избегнат настинките,
кашлицата и хремата, трябва да се укрепи имунитета.
Отчасти за това помага и подходящият избор на храна – тя трябва да бъде разнообразна, за да може организмът да получава в достатъчно количество полезните за него вещества.
Недостигът дори само на един витамин или минерал е достатъчен да наруши работата на имунната система.
Не забравяйте за
цинка, който е особено важен за обмяната на веществата. Той се съдържа в морските продукти, яйцата, сиренето и месото.
Прекомерната употреба на захар води до отслабване на имунитета и затова бъдете внимателни към продуктите, които я съдържат. Помнете още, че натрупаните излишни килограми води до рак, диабет и други заболявания.
Плодовете са важен елемент от менюто, защото са богат източник на антиоксиданти, които са полезни с това, че неутрализират негативното въздействие на свободните радикали.
Не пренебрегвайте и
киселото мляко. Полезните бактерии, съдържащи се в млечните продукти, са много важни за доброто храносмилане и имунната система, защото те успешно се борят с размножаването на вредните бактерии. Такива свойства притежават още
лукът, чесънът и бананите.
Добре е да включите в своето меню:
-
броколи – то е незаменим източник на витамин С,
-
моркови и картофи – също богати на антиоксиданти и
-
морски продукти – източник на селен и ненаситени мастни киселини.