Антиоксидантите могат да се борят и с мазнините
Флавоноидите и фенолите намаляват наслоенията в мастните клетки, сочи изследване.
здраве.bg
Ползите от антиоксидантите, които се съдържат в много плодове, зеленчуци, ядки, чая и виното се включват в обмена на мастните клетки, като намаляват наслагването на мазнини в тях. “По този начин те възпрепятстват не само затлъстяването, но съответно предпазват и сърцето”, твърдят тайвански учени.
Тяхното ново изследване показва, че антиоксидантите не убиват мастните клетки и не намаляват техния брой, а ги заставят да произвеждат по-малко триглицериди, които са опасни за сърцето, като контролират нивото на ензима, който участва пряко в тяхното производство.
“Този ензим се редуцира от кумариновата киселина и рутина (вид флавоноиди)”, посочват учените, цитирани от
Journal of Agricultural and Food Chemistry.(а)