Холестеролът: времето е от особено значение
Правилният избор на храни е един от основните начини за контрол на холестерола.
здраве.bg
Когато стане дума за холестерол, е изключително важно да се знае едно – да се следят неговите нива от ранна възраст е също толкова важно, колкото и да се знае докъде е спаднал или се качил той.
През последните години за холестеролът се пише все повече, правят се и все повече научни изследвания за вредите, които нанасят и високите и ниските му нива.
Натрупаните данни вече дават основание на специалистите да смятат, че предстои истински научен скок в знанията за отделните показатели на холестеролните равнища и за това как те могат да бъдат контролирани с нормалните им граници.
Всичко ли е заложено в гените?
През 1999 г. френски учени установиха наличието на специфична част в човешката хромозома 1, която е свързана с високите нива на т.нар. лош холестерол (LDL или липопротеини с ниска плътност). Основният извод от това изследване е, че контролът върху нивото на LDL трябва да започне максимално рано – много преди средната възраст, когато заплахата за артериите е реалност и процесът вече се развива. Това е особено вярно при хора, които имат генетична предразположеност към такива здравословни проблеми.
Следващи проучвания в същата посока установиха, че заради генна предразположеност има хора с вродено ниско ниво на холестерол, също както и такива с наследено високо ниво. Вече са открити сериозни различия дори на основата на расовата принадлежност – изследване, публикувано през миналата година в
New England Journal of Medicine, показва, че при чернокожата раса с генетично заложен нисък холестерол, рискът от смърт заради сърдечно-съдови заболявания по-нисък от средното с 88%, а при европеидни представители със същия показател той е по-нисък с 47%.
Значението на годините
Това ново изследване е интересно и с извода, че водещо значение за намаляване на риска има и максимално ранното начало на контрол на нивата на холестерола.
По традиция се смята, че атеросклерозата е заболяване на хората...