zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се противопоставим по-успешно на настинките



Да се противопоставим по-успешно на настинките

здраве.bg

С настъпването на все по-студените и мрачни есенни дни значително се увеличава броят на хората с простудни и инфекциозни заболявания. След лятото организмът ни има от още време, за да се пренастрои към зимен режим. Как да укрепим своя имунитет и да се противопоставим на настинките?

1. Приемайте витамини

Витамин С е необходим за стимулирането на защитните сили на организма. Неговият недостиг неизбежно води до податливост на заболяване. Много витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, кивито, червения пипер, пресните плодове и зеленчуци. Ако вие или вашият лекар прецените, приемайте допълнително мултивитамини или витамин С на таблетки. Други важни за имунитета витамини са тези от групата В, които се съдържат най-вече в месото, рибата, яйцата.
Бирената мая също укрепва защитните сили. Прополисът има тонизиращо и регенеративно свойство.

2. Солена вода в носа

Спреят с морска вода (два пъти дневно – сутрин и вечер) се използва при лечението на хрема, но е полезен и за профилактиката на настинка, простудни и вирусни заболявания.

3. Мийте по-често ръцете си

Вирусите, предизвикващи простудни заболявания, са силно заразни и се предават най-често чрез ръцете. Най-лесно е да се заразите на местата, където се струпват или преминават много хора. Вирусите живеят с часове върху повърхността на предметите. Достатъчно е да прилепите мръсната си ръка до носа и да вдишате, за да се заразите.

4. Обличайте се с по-топли дрехи

Ако са ви измръзнали краката или ръцете, побързайте да ги стоплите. Другите части от организма в това време получават по-малко кръв, следователно по-малко защитни кръвни телца, способни да се противопоставят на вируса. Завивайте с шал носа и устата си в студеното време. Защитните телца функционират най-добре при температура около 37 градуса и вдишването на леден въздух ще намали активността на имунната система.

5. Приемайте храни, богати на желязо

Често простудите са свързани с недостига на желязо в организма....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.