zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разширените вени: профилактиката е много по-лесна от лечението



Разширените вени: профилактиката е много по-лесна от лечението

Всяка форма на варикозна болест трябва да се лекува, дори ако ефектът е 90% козметичен и само 10% лечебен.

здраве.bg

Много по-лесно е да се предпазим от варикозното разширение на вените, отколкото да го лекуваме. И тук важи правилото за всички заболявания.

За да го постигнем, на първо място трябва да изключим от храната си всички тестени и сладки продукти, да ограничим употребата на сол, алкохол и кофеин, консерванти и месни бульони.

След това трябва да следим за достатъчното количество витамини в своя организъм.

На трето място по важност са редовните занимания със спорт (за предпочитане плуване и гимнастика), отказването от цигарите и заседналия начин на живот.

На четвърто – да носим специален трикотаж за компреси, на пето - да забравим за сауните и баните и два пъти дневно да обливаме краката си със студена вода, на шесто – да не седим с кръстосани крака и ...

Може би наистина има хора, които биха направили всичко това заради своите разширени вени, но статистиката показва, че човекът с подобен проблем обикновено си купува “крем срещу разширени вени” или вдига нависоко краката си веднага след като се прибере у дома.

Процедурите с вдигнатите крака обаче имат временен характер. Краката са вдигнати и варикозната кръв наистина преминава, но когато те се спуснат, тя отново се връща. Физическите упражнения подобрява тонуса на мускулите, което е добре за вените, но и това не е решаващ фактор. Диетите често нямат желания ефект, а специалните ластични компреси трябва да се избират от специалист.

Затова хората с предразположеност към това заболяване или тези, които вече имат проблеми с вените, се нуждаят от съвсем друга профилактика - своевременното посещение при специалист и навреме започнатото лечение. Това, което може да научите от интернет, телевизията и списанията не е достатъчно за адекватното оценяване на състоянието ви. С помощта на ултразвук специалистът ще провери вените...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.