Внимавайте с продуктите във вакуумна опаковка
Има микроорганизми, които са най-активни при ниски температури и липса на кислород
здраве.bg
Вакуумната опаковка, която позволява храните да се съхраняват дълго време в свеж вид, е потенциално опасна, защото при определени условия става подходяща среда за размножаване на опасни бактерии. Това показва изследване на британски учени, цитирани от ВВС.
Специалистите дават пример с
Listeria monocytogens – микроорганизъм, който е способен да расте дори при ниските температури във фризера. Той се развива най-добре в млякото, меките сирена, месото и месните продукти, суровата или сготвена птица, суровата или пушена риба и суровите зеленчуци.
Лабораторните изследвания показват, че при липсата на кислород бактерията става 14 пъти по-агресивна – такава е не само вакуумираната опаковка, но и човешките черва, където също няма кислород.