Хранителните навици пряко влияят на продължителността на живот
9 октомври 2007, здраве.bg
Между особеностите на хранителния режим и продължителността на живот съществува пряка връзка, смятат английски учени, които в продължение на 17 години са изследвали тази тема.
Те определят пет фактора,
действащи на по-малката честота на заболяванията и смъртността:
• строгото вегетарианство,
• предпочитането на салати от сурови зеленчуци,
• ядките,
• сушените плодове,
• пълнозърнестия хляб.
Според данните от изследването, смъртността в групата , която е спазвала стриктно тези фактори, е с 48% по-ниска в сравнение с останалите изследвани.
При мъжете, спазвали тези условия, по-рядко е била регистрирана смъртност в резултат на злокачествени образувания на стомашно-чревния тракт, половите органи, дихателната система и в резултат на захарен диабет.
Показателят за смъртност при жените се е намалявал и при психичните разстройства и заболяванията на кръвоносната система.
“Но пушенето води до значително увеличаване на риска от смърт дори сред привържениците на здравословното хранене”, подчертават изследователите, цитирани от ВВС.
Те допълват, че са доказали факта, че отказът от тютюнопушенето и преминаването към употреба на пресни плодове и зеленчуци, води до очевидно намаляване на смъртността от заболявания на сърдечно-съдовата и нервната системи.