3/4 от хората само си внушават, че са с непоносимост към някои храни
Най-често хората смятат, че имат непоносимост към грейпфрута и някои морски деликатеси.
19 септември 2007, dieti.info
четете още в dieti.info
По-малко от 1/4 от хората, които смятат, че имат т.нар. хранителна нетолерантност, наистина страдат от нея, показват резултатите от британско изследване.
От анкетираните над 1500 души 40% са заявили, че според самите тях те имат непоносимост към някои видове храни, като най-често са посочвани грейпфрутите и някои по-екзотични видове морски деликатеси.
Проявите на хранителна нетолерантност не са така остри като хранителните
алергии, при които в много случаи се наблюдават сериозни проблеми в дишането. Въпреки това при непоносимост на организма към някоя храна могат да се появят хрема и болки в ставите.
“Оказва се, че в твърда много случаи това, което хората отдават на тяхната непоносимост към храни, се дължи на съвсем други здравословни проблеми и ние бихме препоръчали винаги да се търси консултация със специалист”, посочват учените, цитирани от ВВС.