Тиквата e истинска съкровищница на полезни вещества
Тиквата се препоръчва при най-разнообразни състояния и заболявания и е популярно средство в народната медицина.
dieti.info
За произхода на тиквата няма единно мнение. Едни учени смятат за нейна родина Америка , а други - Китай, където тя е била култивирана в императорския двор.
Тиквата е много вкусен и полезен зеленчук, който съдържа голямо количество каротин (провитамин А) и други витамини. В меката част се съдържат големи количества витамин D, който засилва жизнената дейност и ускорява растежа на клетката.
Целулозата от тиквите се усвоява лесно дори от отслабналия организъм и затова ястията с тиква се препоръчват при лечебно и профилактично
хранене.
Тъй като в нея има много медни и железни соли и фосфор, които влияят положително на съдържанието на кръвта,
употребата на тиква се препоръчва като профилактика на малокръвието и атеросклерозата.
Тиквата е полезна и при заболявания на черния дроб и бъбреците. Тя отлично регулира храносмилането и благодарение на голямото си съдържание на
пектин способства за извеждането на лошия холестерол от организма.
От органичните киселини в тиквата се съдържа предимно ябълкова киселина. В нея има достатъчно количество захарни вещества: глюкоза, фруктоза, захароза, Освен това тя съдържа минерални съединения и големи количества калций, фосфор, желязо, мед, флуор, цинк, а каротинът (витамин А), витамин С и витамините от група В влияят добре на функциите на червата. Тя е и добро диуретично средство.
Ястията с тиква се включват в менюто на болните от хепатит и холецистит, а също на хората с хронични колити и ентероколити в изострен стадий, със заболявания на сърдечно-съдовата система (хипертония, атеросклероза), с остри и хронични нефрити и пиелонефрити.
Тиквата се препоръчва и на бременните жени като средство против повръщане. По същата причина тя се употребява и против “морска болест”.
При лечение на бъбреците е препоръчително да се използва не меката част, а прясно изцеден сок от сурова тиква - да се пие по половин...