35% от случаите на рак са пряко свързани с храната
Употребата на колбаси поред изследването увеличават риска от развитието на рак на червата с около 50%.
здраве.bg
... постъпването на нитрати в организма се свързва с тяхното канцерогенно действие. В устната кухина, хранопровода и стомаха под действието на микрофлората нитратите се възстановяват до нитрити, а нитритите са още по-опасни за здравето - тяхната токсичност превишава 30 пъти токсичността на нитратите.
В стомаха нитратите под действието на солната киселина с биогенните амини, съдържащи се в месото, образуват нитрозоамини и нитрозоамиди, които също водят до рак. Ситуацията се усложнява от всевъзможните консерванти и стабилизатори, които се добавят в колбасите.
Британските държавни органи са установили, че 164 от 426 основни видове химикали, които се използват в повече от 3000 марки пестициди и торове, способстват за развитието на ракови заболявания, генетични промени и влияят на наследствеността, започвайки от импотентност и завършвайки с вродени пороци.(а)