Нискокалоричната диета – някои митове и факти
Дори спазвана дълго време, тя не намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.
dieti.info
четете още в dieti.info
Нискокалоричната диета, спазвана дори и в продължение на 8 години, не повлиява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, колоректален рак и рак на гърдата при възрастните жени. Това показват данните от изследването Women’s Health Initiative Dietary Modification, проведено в САЩ.
В него са взели участие 48 835 жени (на средна възраст 62 години), които са били разделени на две групи: контролна група за сравнение и група, която е намалила употребата на мазнини до 20% и е увеличила употребата на зеленчуци, плодове и житни култури (до 5-6 порции всеки ден).
През първата година от изследването жените от втората група са посетили 18 занятия по здравословно хранене, а след това по още 4 през всяка следваща година.
На 6-та година от наблюдението те са намалили употребата на мазнини до 8,2%, а употребата на плодове, зеленчуци и житни култури е била увеличена само на 1,1 и 0,5 порции дневно.
Резултатите показват, че нивото на холестерола на липропротеините с ниска плътност при тези жени се е намалило с 3,55мг/дл, артериалното налягане – с 0,31 мм.
Броят на жените, прекарали инсулт и сърдечно-съдови заболявания през тези 8 години, е бил почти еднакъв с контролната група.
При 3,4% от жените със сърдечно-съдова патология, регистрирана преди началото на изследването, нискокалоричната диета се е асоциирала с по-висок риск от повторни сърдечно-съдови събития.
Нискокалоричната диета може да се смята за такава условно, защото тя е довела до намаляване на теглото на жените от втората група само с 0,4 кг в сравнение с първата, съобщава списание
Prevention.(а)