Правилното хранене и движението намаляват до 50% риска от рак на гърдата
Ползата е пълна, само ако са изпълнени и двете препоръки, съветват авторите на изследването.
здраве.bg
Всекидневният правилен режим на хранене, изборът на здравословна храна и физическите упражнения (дори и без специфични натоварвания) значително намаляват риска от рак на гърдата, както и от смърт в резултат на това заболяване.
Това показват резултатите от изследване, проведено в Moores Cancer Center към Университета на Калифорния в Сан Диего.
Данните са получени чрез наблюдения на над 1500 жени на възраст между 50 и 70 г., една част от тях с вече поставена диагноза рак на гърдата.
Резултатите от изследването, публикувани в новия брой на
Journal of Clinical Oncology, показват, че дори жената да има наднормено тегло, всекидневната употреба на поне килограм зеленчуци и плодове, както и разходката от 30 минути, снижават рисковете наполовина.
Ако един от двата компонента обаче липсва, рискът значително се увеличава, посочват калифорнийските специалисти.(а)