Здравното министерство разпространява указания за предпазване от птичи грип
София, 10 януари 2006, здраве.bg
още за наредбата на МЗ
... лигавиците или при вдишване на вируса. Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично.
Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни вируси загиват при термичната обработка на храната.
Предпазни мерки при разпространение на грип А(Н5N1) при птиците и/или при възникване на заболявания при хора:
- Да се избягват директни контакти , когато това е възможно, с живи и видимо здрави, както и с болни, или умрели домашни птици.
- Да не се пипат предмети и повърхности , замърсени с птичи изпражнения или секреции.
- Да се избягват изобщо всякакви контакти с диви птици. Във връзка с риска от носителство на грипния вирус А (Н5N1) сред дивите водоплаващи птици стриктно да се спазва забраната за ловуването им.
- Да се спазва висока лична хигиена, най-вече често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце.
- Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти от птичи произход.
Много добре да се обработват термично (достатъчно висока температура, за достатъчно дълго време) всички продукти от птичи произход, включително и яйцата, при приготвяне на храната. Това гарантира унищожаване на вируса на птичия грип.
- Да се спазват определени хигиенни изисквания, когато се приготвя храна:
Суровото месо трябва да се съхранява отделно от сготвените и всички други храни.
- Да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и другите храни (сготвени, или такива, които се консумират сурови).
- Да не се пипа нито сурова, нито готвена храна, преди да се измият ръцете.
- Да не се поставя сготвеното месо в същия съд, в който е било преди термичната обработка.
- Всички продукти от птичи произход трябва да бъдат добре обработени термично...