Микровълновите печки – главна причина за вълната от затлъстяване!?
По-бързото приготвяне на храната в микровълновите печки може да е обяснение за затлъстяването на все повече хора.
Това е една от теориите, лансирани в специално предаване на Би Би Си.
6 юни 2007, dieti.info
четете още в dieti.info
Широкото разпространение на микровълновите печки след 1984 г. е основна причина за своеобразната епидемия от затлъстяване, обхванала най-вече развитите страни. Това гласи теорията, лансирана от британския професор Джейн Уордъл, в специално посветено на темата телевизионно предаване по Би Би Си.
В него са били изложени още две схващания по същата тема, набиращи все повече подържници: разпространението на супермаркетите и промените в живота на хората, настъпили след края на Втората световна война.
По данните, изнесени от проф. Уордъл, през 1980 г. във Великобритания процентът на хората, страдащи от затлъстяване е бил 8% за жените и 6% за мъжете.
Според нея “Голямата разлика настъпила след това се дължи изключително на скоростта, с която хората вече са били в състояние да си приготвят храната”.
Това, смята тя, обяснява и големия скок в броя на затлъстелите хола – един на всеки четири.
Друг тревожен факт е и нарастването с цели 6% само да 7 години на броя деца със силно наднормено тегло.
“Много мои колеги обвиняват за епидемията от затлъстяване употребата на храни с високо съдържание на мазнини и калории, както и това, че хората все по-малко се движат. Аз обаче смятам, че основната причина трябва да се търси на друго място, защото според статистиката предишните поколения са поемали повече мазнини и калории. Вярно е, че тогава повече хора са упражнявали професии, свързани с повече разход на физическа енергия, но и това е достатъчен довод. Следователно обяснението за промените трябва да е друго”, твърди проф. Уордъл.(а)